6 Temmuz 2011 Çarşamba

Alice Harikalar Diyarında Vol-1

Toplayın valizlerinizi, bavullarınızı. Mıymıntı sizi götürmeye geldi. Bu hafta Norveç'e gidiyoruz. Ya da resmi adıyla Norveç Krallığı'na. Adından da anlaşılacağı üzere bir anayasal monarşi ülkesi.
Kısa bir özet bilgi vermek gerekirse;
Kuzey Avrupa'da bulunan İskandinav Yarımadası'nın batısında bir ülke. Finlandiya, İsveç ve Rusya Federasyonu ile komşu olan ülkenin batıda Atlas Okyanusu'nun bir kolu olan Norveç Denizi'ne kıyısı vardır. Ülkenin başkenti Oslo'dur. 


Norveç Avrupa ortalamasının üstünde yaşam standartına ve ekonomik gelişmişliğe sahip olduğu için Avrupa Birliği'ne girmek istememektedir. Öte yandan; Norveç, İsviçre, İzlanda ve Lihtenştayn ile birlikte EFTA (Avrupa Serbest Dolaşım Örgütü) üyesidir ve bu örgütü terk edip AB'ye geçmeyi istememektedir. Ülkede iki kere referandum yapılmış ikisinde de Avrupa Birliği'ne red kararı çıkmıştır.

Anlayacağınız gerçekten çok zenginler. Norveç'te kişi başına milli gelir 52,561 dolardır ve bu rakam ile ikinci sırada yer alır. Öte yandan Avrupa'nın en pahalı ülkesidir.
Norveç'te Kuzey Işıkları'nı da görmek mümkün. Demiş miydim?










Vikingler'in torunları olan Norveçliler, uzun boylu, sarışın ve mavi gözlüdür. Küçük bir azınlık oluşturan Laponlar ise kısa boylu ve esmerdir.















Yazın Kuzey kutbu dairesinde en göze çarpan şey gece yarısı güneşidir.En kuzeyde Nordkapp’da güneş 13 Mayıs’tan 29 Temmuz’a kadar görünmez.



Norveç'teki göllerden biri.













Ayrıca Norveç'in geleneksel tahtadan yapılmış evleri ve kiliseleri çok ünlü.
Norveç'in muhteşem fiyortlarından bir görünüm.
Norveç dağlar,fiyortlar ve buzullardan oluşmuş,el değmemiş güzelliğe sahip bir ülkedir.Ülkede yıl boyunca kayak yapabilir,vahşi doğayı uzun yürüyüşlerle keşfedebilirsiniz.Norveç’te araba,tren ve feribotla yapacağınız gezintilerde karşılaşacağınız doğal manzaranın sizi büyüleyeceğinden emin olabilirsiniz.Uzun yaz günlerinin yaşandığı ülkede doğallığı bozulmamış balıkçı köyleri ve zengin geçmişe sahip tarihi alanların tadını çıkarabilir Viking gemilerini ve ortaçağa ait kiliseleri gezebilirsiniz. Norveç’in değişik coğrafyası,ülkede soğuktan başka bir şeyin olmadığını düşünen turistleri şaşkınlığa uğratır.Tam tersine ülkenin güneyinde tarım alanları,muhteşem ormanlar ve güneşli plajların yanı sıra fiyortlar da bulunur.Macera tutkunu turistler Svalbard takımadalarına doğru ilerleyip fok,mors ve kutup ayılarının buzlar üzerindeki güneş banyosuna tanık olabilirler.
Norveç Mayıs ayından Eylül’e kadar en iyi ve en güneşli zamanlarını yaşar.Baharın sonuna doğru olan zaman dilimi ziyaret için en güzel dönemdir.Bu zamanda meyve ağaçları çiçek açar,günler uzar,hava ılıktır ve görülmeye değer yerler açık ama kalabalık değildir.
Oslo'dan bir görünüm.

 Her Türlü Mıymıntılığıyla Matmazel XOXO

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder