4 Temmuz 2011 Pazartesi

Günün Saçmalığı

Bugün 4 Temmuz. Yani takvime bakarak da anlayabilirdiniz bunu. Her neyse. Bugün, ABD'nin 2., 3. ve 5. başkanlarının, Marie Curie'nin, Tomris Uyar'ın, Barış Akarsu'nun, François-René de Chateaubriand'ın ölüm yıl dönümüymüş. Doğumlar ölümler kadar dikkatimi çekmediğinden onlara yer vermiyorum burada.
-Marie Curie; Polonya asıllı Fransız bi kimyager. Toryum'un radyoaktif olduğunu bulan, periyodik cetvele Polonyum'u yerleştiren, radyoloji biliminin kurucusu. Nobel ödülünü alan ilk kadın; bu ödülü iki kez alan ilk biliminsanı.  Fransa'nın Savoy kentinde kan kanserinden öldü. Hastalığı, aşırı dozda radyasyona maruz kalmasına bağlandı. Bu yüzden ona "bilim için ölen kadın." denildi. Marie Curie' nin mezarı Fransa' nın ulusal anıt mezarı olan Panthéon' a taşındı. Marie Curie başarılarından dolayı bu şerefe layık görülen ilk kadındır. O zamanlarda tuttuğu not defterleri bile o kadar radyasyona maruz kalmıştır ki, bugün o defterler radyoaktif koruma altında incelenebilmektedir.-
Chateaubriand, Fransız yazar, politikacı ve diplomat. Bir de Fransa'da romantizmin babası. Doğayı betimleme ve duyguları anlatma şekli hem Fransa'da hem de Fransa dışında neslinin romantik yazarlarına örnek olmasına sebep oldu. Örneğin, Lord Byron René'den çok etkilenmişti. Genç Victor Hugo ise bir deftere "Chateaubriand Olmak ve Olmamak" isimli bir yazı yazmıştı. Düşmanları dahi yazarın etkisini reddedemedi. Politik sebeplerden ötürü yazardan hoşlanmayan Stendhal bile De l'amour isimli kitabında Chateaubriand'ın psikolojik analizlerini kullandı. 

Ha bi de unutmadan. Bugün günöte. Kıymetini bilelim güneşimizin.
Matmazel'den Mıymıntılıklarla... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder